Laboratorij Celeia

Mlekarna Celeia je podjetje z dolgoletno tradicijo predelave mleka, prav tako pa tudi laboratorij, saj je le-ta v mlekarni prisoten že od samega začetka in je organiziran kot samostojna enota znotraj službe kontrole.

Mlekarna Celeia je podjetje z dolgoletno tradicijo predelave mleka, prav tako pa tudi laboratorij, saj je le ta v mlekarni prisoten že od samega začetka. Na obstoječi lokaciji v Arji vasi se nahaja od leta 1986 v sklopu proizvodnega dela obrata v prvem nadstropju.

Že v letu 1986 je bil laboratorij opremljen z analiznimi aparati za merjenje kemijskih parametrov v mleku (Milkoscan, FOSS), v letu 1994 pa še z analiznima aparatoma za štetje somatskih celic in skupnega števila mikroorganizmov (Bactoscan).

Laboratorij pri delu sledi svojim ciljem in s tem zagotavlja:

kakovosttočnostnepristranskost
zaupnostsledljivost rezultatov

Uporabljamo metode, ki so standardizirane, ter referenčne materiale preverjene kvalitete. Redno servisiramo in obnavljamo opremo, vzdržujemo stabilne pogoje okolja ter skrbimo za usposobljenost in motiviranost kadrov. Vsi zaposleni se zavedajo pomembnosti svojih prispevkov za delovanje celotnega sistema kakovosti. Seznanjeni so z vsebino poslovnika in cilji, ki so opredeljeni v politiki kakovosti.

Sodelovanje Mlekarne Celeia

Mlekarna Celeia uspešno sodeluje s številnimi inštituti, organizacijami in federacijami tako na področju Slovenije kot v tujini.

Slovenija

  • ​Slovensko akreditacijo (SA),
  • Inštitut za mlekarstvo in in probiotike,
  • Slovenski inštitut za standarizacijo (SIST),
  • Nacionalni veterinarski inštitut,
  • Kmetijski inštitut Slovenije (KIS)

Tujina

  • ​International Diary Federation (IDF),
  • International Standards Organisation (ISO),
  • Deutsches Referenzbüro für Lebensmittel-Ringversuche und Referenzmaterialien (DRRR),
  • Milk/Diary Institute Dr. Hüfner (MIH).

Laboratorijske storitve

Analize surovega mleka

Preiskave surovega mleka opravljamo za komercialne potrebe (plačevanje mleka) ter za izvajanje zahtev uredbe ES 853/04 za izpolnjevanje meril surovega mleka.

Laboratorij – Celeia je akreditiran pri Slovenski akreditaciji s številko akreditacije LP-083 na področju preskušanja (SIST EN ISO/IEC 17025).

V laboratoriju za analize surovega mleka na željo naročnika opravljamo naslednje preiskave (akreditirane metode so označene z **):​​​​

  • določanje skupnega števila mikroorganizmov z metodo pretočne citometrije (PM-3, 3. izd.) **;
  • določanje vsebnosti mlečne maščobe, beljakovin in laktoze v mleku z metodo infrardeče spektrometrije po standardu ISO 9622:2013 (IDF 141:2013) **;
  • ugotavljanje zmrziščne točke mleka z metodo infrardeče spektrometrije (PM-8, 6. izd.) **;
  • določanje vsebnosti uree in suhe snovi brez maščobe z metodo infrardeče spektrometrije;
  • ugotavljanje zmrziščne točke mleka s termistorsko metodo po standardu SIST EN ISO 5764:2009 (IDF 108:2009) **;
  • določanje števila somatskih celic z metodo pretočne citometrije po standardu SIST EN ISO 13366-2:2007 (IDF 148-2:2006) **;
  • ugotavljanje zaviralnih snovi v mleku z metodo Delvotest SP-NT (PM-18, 7. izd.) **;
  • določanje antibiotikov v mleku s hitrimi presejalnimi metodami;
  • določanje aflatoksinov v mleku s hitrimi presejalnimi metodami.

Več o občutljivosti posameznih metod za ugotavljanje prisotnosti zaviralnih snovi v mleku, sledite TUKAJ.

Vzpostavljena je mreža sodelovanja z organizatorji odkupa mleka in Kmetijskim inštitutom Slovenije (KIS). Na željo naročnika/lastnika živali lahko laboratorij rezultate analiz posreduje lokalnemu/hišnemu veterinarju, kateremu smo na voljo tudi za dodatno obrazložitev rezultatov in izmenjavo izkušenj.

Embalaža za vzorčenje surovega mleka

Vzorce sprejemamo tako v povratni (Bartec) embalaži, ki je opremljena s črtno kodo, kot tudi v nepovratni embalaži. Laboratorij omogoča tudi termodezinfekcijo povratne embalaže.

Analize mlečnih izdelkov

Na področju analiz mlečnih izdelkov za zunanje naročnike opravljamo naslednje analize:

  • ​​​​SIRI – določevanje vsebnosti maščobe, beljakovin, suhe snovi, maščobe v suhi snovi, NaCl v mlečnih izdelkih,
  • SKUTA – določevanje vsebnosti maščobe, beljakovin, suhe snovi, maščobe v suhi snovi, pH in
  • FERMENTIRANI MLEČNI IZDELKI (JOGURTI, KISLO MLEKO, KISLA SMETANA) – določevanje vsebnosti maščobe, beljakovin, pH, viskoznost.

Kontakti

Vodja kontrole in kakovosti

mag. Tanja Veselko Vinko, dr. vet. med.

Vodja laboratorija

Nina Hostnik, univ. dipl. mikrobiolog

Delovni čas

Delovni čas laboratorija

Ponedeljek - petek:

6:00 - 14:00

Sprejem vzorcev

Ponedeljek - petek:

7:00 - 13:00

Izvedba analiz izven delovnega časa je možna po predhodnem dogovoru.